Projet moderniste labellisé Patrimoine du XXe, le Parc du Roy d’Espagne est une vaste opération d’urbanisation du Sud de Marseille partant à l’assaut des contreforts boisés du massif de Marseilleveyre qui sépare le centre-ville des Calanques. Le site naturel aura contribué à orienter le projet des architectes vers le modèle des cités-jardins.

 

Envisagée dès 1959, la construction sera achevée en 1974. L’ensemble comporte un dégradé de 10 tours portant des noms de régions espagnoles, ainsi que 60 villas individuelles noyées dans la végétation de la forêt, dans un cadre offrant confort, intimité, et détente. L’implantation, attentive à l’exposition solaire et respectueuse du paysage, dessine un plan de masse aéré et discontinu.

 

S’intégrant dans une vaste pinède, le programme crée une ville haute dans les collines. L’ensemble, qui possède ses propres équipements, allie services publics et privés, activités tertiaires et logements. Ainsi, commerces, écoles, club de loisirs, équipements sportifs en plein air, et accès direct au départ des sentiers des Calanques sont à disposition des habitants.

Guillaume Gillet & Louis Olmeta

Né en 1912 et mort en 1987, Guillaume Gillet est un architecte français, Premier Grand Prix de Rome. Connu pour son architecture moderne, il est à la tête de l’une des principales agences françaises. Il participe à de nombreux concours, réalise d’importants aménagements urbains et programmes immobiliers. Parmi ses œuvres les plus célèbres, on compte l’église Notre-Dame de Royan, le pavillon de la France à l’Exposition universelle de Bruxelles de 1958, l’École nationale de la magistrature à Bordeaux, ou encore la tour le Grand Pavois à Marseille. Une collaboration étroite avec de grands ingénieurs l’amène à travailler sur des structures innovantes, mariant habilement l’art et la technique.

 

Né en 1906, Louis Olmeta est un architecte marseillais. Ses réalisations se concentrent dans les années 1950 et 1960, au moment où la population augmente fortement dans la cité phocéenne. C’est avec l’arrivée de Gaston Defferre que vont se développer ses projets. En effet, le maire de Marseille lance un programme associant de gros travaux d’aménagement urbain et la construction de grands ensembles immobiliers. Louis Olmeta participe également à de nombreuses réalisations privées, souvent en association avec d’autres architectes. Louis Olmeta associe dans ses réalisations les critères du confort moderne et de l’esthétique traditionnelle par le choix des matériaux de façade et de leur dessin.

In the heart of the Carré d’Or hides this unsuspected garden level. Left abandoned for a long time and split in two by a wall, it was the result of a long renovation.

Target

To find a ‘real garden’ and to be able to embrace the space in its entirety from the house.

Course of action

Structuring the space into two distinct functional areas: a garden area and a parking area. The two spaces being on two different levels.

Achievement

In the garden area, the existing plants have been deliberately preserved and enhanced. The existing plant palette was already diversified and interesting: apricot tree, laurel, olive tree, medlar tree, almond tree, etc. The beds were simply restructured with perennials and lower plants (agaves, stipa, creeping rosemary, thyme, gaura, etc.) and delimited by corten steel, in order to highlight them. The lighting of these beds has also been designed to give perspective to the garden and verticality to the existing limestone walls. The central space is grassed, hosting a beautiful tree with light and evergreen foliage (false pepper tree). It also allows to reduce the vis-à-vis from the upper floors of the building. All around, a large terrace in exotic wood offers various living spaces: garden furniture, dining area, etc.

The difference in level with the parking space is managed by a wooden step in the extension of the terrace and in the almost total width of the garden. In order not to have a continuous view of the bottom of the garden, we have created a white concrete screen made to measure, with an openwork pattern, reminiscent of those already present on the ironwork in place. This element becomes the masterpiece of this garden.

A true haven of peace in the heart of downtown Marseille!

LE QUARTIER

Périer | Delibes

An extension of the very chic Carré d'Or, Périer is one of the most sought-after neighborhoods...
  • Crédits photosElodie Wehrlen
  • SHARE

Before …

Renovation of a typical apartment of the 60s. Bright, located on a whole floor at the corner of 2 streets, it originally had 3 bedrooms, a shower room, a bathroom and a kitchen. Bought by a couple, one bedroom was removed to create instead a beautiful living space.

Target

To give character to an apartment that didn’t have much. Favouring a large living space, very luminous, where the various pieces of furniture of the owners, keen on design of the 50s and 60s, will be highlighted. Renovate the whole, in its juice, with short perspectives, and with dark and not very functional rooms of water.

Course of action

Destructure to restructure. Open up the spaces as much as possible, but restructure them by using cross-cutting woodwork, giving onto both the hallway and the living room for example, or onto the hallway and the kitchen. Re-open and lengthen the perspectives, bet on white (the majority of the woodwork) and on pretty materials with soft, subtle tones: light terrazzo for the kitchen, slightly marbled tiles for the shower room, matt white tiles, almost chalky for the large bathroom…

Achievement

Except for the 2 bedrooms and bathrooms, all the partitions have been removed. For the most part, they were replaced by custom-made woodwork. For example, the wall of the corridor was replaced by a large bookcase, located in exactly the same place, but which lets the light pass. A lot of work was done on the parquet floor, which was entirely renovated and completely redone in some rooms where there was none left. The kitchen was enlarged to the maximum, with the same principle of “crossing” furniture giving on the corridor. The two bedrooms were optimized by creating custom dressings at the head of the bed. A very graphic joinery work marks the entrance, and gives a strong personality, in contrast to the rest of the essentially white joinery.

A renovation that gives pride of place to materials and light.

LE QUARTIER

Périer | Delibes

An extension of the very chic Carré d'Or, Périer is one of the most sought-after neighborhoods...
  • SHARE

Before …

This villa designed by architect Alain Richard in 2007 has a 100 m2 roof terrace offering an exceptional panorama of the sea and the hills of Les Goudes.

Target

Develop this unused roof terrace. Largely dominated by its direct relationship with the sky, and the minerality of its context, the layout of the roof must blend into the decor.

Course of action

Work on the question of the limit and allow this new roof terrace to integrate elegantly and discreetly into its environment.

Achievement

The aesthetic choice was to work with light furniture, whose colors and materials are reminiscent of the immediate environment, or make nods to the imagination evoked by the place (boat, port, forts, etc.). The garden lounge and the dining area are the two strong, structuring elements, around which the color is brought by the small furniture, the decoration and the vegetation. Strict and direct forms are mixed with softer ones, to bring a touch of harmony and softness to the whole. The layout of the terrace contrasts with the brutality of its landscape. One serves the other for more lightness.

The outdoor design was realized in partnership with Good Design Store, for the supply of furniture (Fermob, Houe, Gervasoni, Petite Friture, Serax), Basset Diffusion Aubagne nursery for the plants (olive tree, phormium, dasylirion, cycas, etc).

A roof terrace where the owners now enjoy spending quality time!

LE QUARTIER

Private: Les Goudes

At the gates of the calanques, this district is in osmosis with nature.
  • Crédits photosFranKc Orsoni
  • SHARE

Before …

Projet moderniste labellisé Patrimoine du XXe, le Parc du Roy d’Espagne est une vaste opération d’urbanisation du Sud de Marseille partant à l’assaut des contreforts boisés du massif de Marseilleveyre qui sépare le centre-ville des Calanques. Le site naturel aura contribué à orienter le projet des architectes vers le modèle des cités-jardins.

 

Envisagée dès 1959, la construction sera achevée en 1974. L’ensemble comporte un dégradé de 10 tours portant des noms de régions espagnoles, ainsi que 60 villas individuelles noyées dans la végétation de la forêt, dans un cadre offrant confort, intimité, et détente. L’implantation, attentive à l’exposition solaire et respectueuse du paysage, dessine un plan de masse aéré et discontinu.

 

S’intégrant dans une vaste pinède, le programme crée une ville haute dans les collines. L’ensemble, qui possède ses propres équipements, allie services publics et privés, activités tertiaires et logements. Ainsi, commerces, écoles, club de loisirs, équipements sportifs en plein air, et accès direct au départ des sentiers des Calanques sont à disposition des habitants.

Guillaume Gillet & Louis Olmeta

Né en 1912 et mort en 1987, Guillaume Gillet est un architecte français, Premier Grand Prix de Rome. Connu pour son architecture moderne, il est à la tête de l’une des principales agences françaises. Il participe à de nombreux concours, réalise d’importants aménagements urbains et programmes immobiliers. Parmi ses œuvres les plus célèbres, on compte l’église Notre-Dame de Royan, le pavillon de la France à l’Exposition universelle de Bruxelles de 1958, l’École nationale de la magistrature à Bordeaux, ou encore la tour le Grand Pavois à Marseille. Une collaboration étroite avec de grands ingénieurs l’amène à travailler sur des structures innovantes, mariant habilement l’art et la technique.

 

Né en 1906, Louis Olmeta est un architecte marseillais. Ses réalisations se concentrent dans les années 1950 et 1960, au moment où la population augmente fortement dans la cité phocéenne. C’est avec l’arrivée de Gaston Defferre que vont se développer ses projets. En effet, le maire de Marseille lance un programme associant de gros travaux d’aménagement urbain et la construction de grands ensembles immobiliers. Louis Olmeta participe également à de nombreuses réalisations privées, souvent en association avec d’autres architectes. Louis Olmeta associe dans ses réalisations les critères du confort moderne et de l’esthétique traditionnelle par le choix des matériaux de façade et de leur dessin.

Post-modern architecture from the 70’s, this apartment has been completely refurbished and renovated by ARCHIK.

Target

This apartment benefits from a triple orientation, a view on a park, and its weak partitioning. In its original state, it offered a separate living room with a large, heavy bookcase and an independent kitchen. The object was then to take advantage of the assets of the property and optimize the surfaces, while bringing a new architectural language.

Course of action

Open the volumes to bring fluidity and light.

Achievement

The partitions between the kitchen and the living room are removed to create a unique, generous and crossing volume. A massive element imposes itself from the entrance as a structuring block defining two spaces in the living room. The separations between the bedrooms and the bathroom have been reworked to create new natural light and reduce the circulation space, which is distinguished by its unique treatment in waxed concrete (floor, wall, ceiling).

A totally redesigned and light-filled apartment!

LE QUARTIER

Private: Saint-Giniez

This area is one of the most sought-after neighborhoods in the city.
  • Crédits photosJeremy Azzaro
  • SHARE

Before …

Without fundamentally modifying the volumes of the apartment, the work consisted above all in a refreshment in all points of view (kitchen, painting, parquet floor, joineries), in order to offer to the purchasers an apartment which resembles them: an apartment with character, at the same time eclectic and audacious.

Target

To modernize an apartment in the Cité Radieuse while preserving its soul, drawing on the work of Le Corbusier.

Course of action

To provide a setting for the numerous works of art and designer furniture of the owners, great art lovers.

Achievement

The layout has been completely redesigned to highlight and stage the couple’s works. The kitchen has been completely redesigned to be more suitable in terms of functionality, while at the same time redoing some of Le Corbusier’s and Charlotte Perriand’s characteristic kitchen elements (high cupboards, reminder of the wooden handles on the kitchen fronts, etc.).
The range of colors used in the apartment is also directly inspired by the range of paint that Le Corbusier used in Bordeaux for the Cité Frugès, whether for the kitchen, or for certain volumes that have been repainted in pink, ivory white, almond green and red.

A precise renovation offering the best possible showcase for pieces and works of art!

LE QUARTIER

Sainte-Anne

Sainte-Anne is a typical residential area of the "city of 111 villages".
  • Crédits photosOlivier Amsellem
  • SHARE

L’ avant …

In this residence, the garden was already existing and arranged with a strong Asian bias. The clients wished to rethink this garden, overlooking all the living rooms of the apartment, by offering it more modernity.

Target

Bring the terrace back to life and link the different existing outdoor spaces by creating a real homogeneity.

Course of action

Bring coherence through the exterior design and vegetation and give this terrace a more current character.

Achievement

A colorimetry was defined in order to homogenize the different existing spaces on the terrace. Several shades of gray contrast with the raw aspect of the wood, the green of the plants and the wicker of the seats. Olive trees take place on the terrace to bring a Mediterranean atmosphere. The furniture was entirely redesigned with Fermob, AMPM, Poterie Ravel and EDA Plastiques.

A new life for this terrace!

LE QUARTIER

Périer | Delibes

An extension of the very chic Carré d'Or, Périer is one of the most sought-after neighborhoods...
  • SHARE

L’ avant …

Architecture of the 30s, this house has been, years after years, adapted to the tastes and use of its various owners.

Target

Bring a new balance between the rooms, more contemporary with a real bias. Adapt the spaces to the new owners’ lifestyle by offering a certain fluidity in the circulation within the house.

Course of action

Definition of a strong color palette for the entire first floor. Renovation of the 3 floors in a graphic and warm spirit. Modification of the layout of the floors, without altering the original architecture of the house.

Achievement

New custom woodwork was installed, allowing for plenty of storage space and a bench seat in the entrance area. The layout of the first floor was modified with a new opening between the dining room and the kitchen – with an IPN installation – offering a beautiful open and friendly space. On the first floor, the spaces have been decompartmentalized to create a beautiful master suite with double access to the bathroom and shower. A children’s bedroom with an adjoining office and bathroom provides a dedicated space for each member of the family. Finally, on the top floor, a dressing room, a guest room and an office have been installed.

A renovation with clean and graphic lines.

LE QUARTIER

Private: Saint-Giniez

This area is one of the most sought-after neighborhoods in the city.
  • SHARE

L’ avant …

More than a renovation, this project is a revelation of a rare Type G duplex on the south façade of the Cité Radieuse. The flat was acquired by Cité Radieuse enthusiasts, so the idea was to restore it to its original appearance with the greatest respect for Le Corbusier.

Target

To adapt this flat to a modern family life, by imagining new spaces, while respecting the place’s original design.

Course of action

To create a bright and peaceful family flat. Customize the spaces so that every member of the family makes it its own.

Achievement

On the ground floor, the kitchen was completely refurbished, the niches were revealed, and the entrance furniture was tailor-made. The window frames were given a new lease of life after thorough sanding. On the first floor, the two children’s bedrooms were recreated in length, and the original sliding door was restored to its original state. Charlotte Perriand’s wardrobes were heightened to create a different space for each girl. In the large master bedroom, a desk/bookcase runs along the wall and adds a graphic element. Finally, an incredible cellar on the first floor has been integrated into the flat, creating a vast dressing room on one side and a laundry room on the other.

A delicate renovation, enhancing the work of Le Corbusier while adapting it to our times.

LE QUARTIER

Sainte-Anne

Sainte-Anne is a typical residential area of the "city of 111 villages".
  • SHARE

Before…