Located in a historic and highly sought-after condominium in the 10th arrondissement, this apartment with its industrial origins was in good condition, but its U-shaped floor plan deserved to be rethought. It is built around a 9 m2 terrace, whose charm was just waiting to be revealed.

Objective

Rediscover a plan that’s easier to live in, with an open kitchen, larger shower room, separate WC and, of course, more storage space. Bring the terrace back to life as a real bonus room. More light in the kitchen.

Line of conduct

Preserve the atypical charm of the premises and the remarkable old features. Echo the greenery of the terrace by punctuating the apartment with flat expanses of green.

Assume the “countryside in Paris” ambience, which combines industrial codes (black metal skylights, antique doors, retro-style electric radiators), country-inspired antique furniture such as the farm table and framed kitchen fronts, and the Mediterranean softness embodied by the raw materials of the South of France: terracotta and waxed concrete.

Implementation

A complete renovation that places the kitchen next to the terrace, giving each a place at the heart of the apartment. A previously under-utilized space was upgraded with the creation of a custom-made office, entirely painted a deep green to become a real bonus room.

A parquet floor painted white to unify the whole and let the light circulate: a bold choice, but one that paid off.

An ultra-optimized bathroom in which waxed concrete-covered formwork conceals technical elements and creates hidden niches and storage.

Original plans & project

A haven of peace and light with simple beauty.

  • Crédits photosBertrand Fompeyrine BCDF
  • SHARE

The before …

In a 1930 building designed by architects Jean Ginsberg and François Heep, this apartment needed to be optimized. Reinterpreted by architect Baptiste Legué, the space now boasts a modernist cachet.

Objective

Restore the radiance of a 1930s apartment by bringing in light and circulation.

Line of conduct

Creating a soft, luminous atmosphere was the common thread running through this renovation. Inviting light into every room to highlight mineral materials such as terrazzo and waxed concrete.

Implementation

The transformation of the apartment was radical: all partitions were removed, leaving only the structural elements in place. The floors underwent a complete overhaul to accommodate a mix of terrazzo and carpet. A set of furniture was carefully custom-designed and discreetly integrated into the existing environment. This approach re-established simple volumes and perfectly harmonized the apartment’s overall aesthetic.

A modernist setting that plays on contrasts.

  • SHARE

A blank page to write in this apartment on the rue des Martyrs, which has been asleep for years. A playground of 112 mto invest fully.

Target

Adapting an apartment to today’s uses and functions, thanks to the decompartmentalization of the kitchen and the creation of a parental bedroom with dressing room and large shower room.

Course of action

A strong intervention on the entrance space and the kitchen, completely remodeled, and the creation of a contrast of this space with the rest of the apartment. Thought as a small stage, everything in the kitchen is there to highlight materials such as pink Quartzite opus, travertine, and dark wood.

Materials of unusual use, such as the Incertum opus in Pink Quartzite in the kitchen floor and the entrance hall, create a sense of surprise and are enhanced by custom-made arrangements in blackened oak and dark paint.

Achievement

The work on the custom-made layout elements has allowed the creation of functional spaces, as well as a simple and uncluttered reading of the spaces. It also allows to highlight elements such as a central island in travertine or furniture.

The adult bathroom, with its flowing shower and transparent dressing room, reveals a warm space bathed in light from the south.

Clean lines and uncompromising style, with bold but always accurate choices.

  • SHARE

Before …

A contemporary renovation that respects the special soul of this beautiful 110 m2 flat in the heart of the Old Port of Marseille.

Target

To give this typical Old Port flat a new lease of life by revitalising and brightening it up.

Course of action

The idea was to rebalance the volumes of the place and to redefine the living rooms. The idea was also to create a work space that could become a spare bedroom, while keeping the beautiful light provided by the four windows.

The renovation and decoration of the flat was designed in several stages, in order to trace the eclectic career of its occupants, mixing contemporary pieces and travel objects.

Achievement

Changing the volumes of the kitchen was the first thing to be done in order to remodel the living room, to integrate a lounge and a dining area. Unifying the ceiling by sanding the beams (former galley masts) allowed them to regain their original clarity and softness. The challenge was to maintain the feeling of space without losing the clarity, thanks to the glass roof and steel joinery, separating the office from the living room. All of this was achieved by maintaining a colour palette that harmonised with the clay tiles on the floor, by creating a dialogue between the furniture and by creating beautiful perspectives thanks to an XXL mirror with generous curves.

In the night space, a parental suite has been designed, full of softness and fantasy. The bathroom of the suite was entirely made to measure, with gold marble tiles highlighted by a delicately powdered pink that is accentuated by the copper tapware. The choice of a thick, light-coloured carpet brings to the whole the luxury touch of the grand hotels and an unparalleled voluptuousness.

A warm and delicate glow, revealed by the beautiful light of the South.

  • SHARE

Before …

À la fin des années 50, l’agence de construction de logements la Savoisienne entreprend de construire un ensemble immobilier sur un terrain en triangle. L’architecte Claude Gros dessine une construction composée de deux blocs distincts et perpendiculaires, d’une hauteur de 9 étages pour l’un, et 19 pour l’autre. Le complexe familial aux airs corbuséens verra le jour en 1962. Il compte en ses murs : une église existante avant le projet, une école, une salle de congrès, une galerie commerçante, l’hôtel le Royal Saint-Georges, un restaurant panoramique, tout en ajoutant à cela 222 logements, traversants pour la plupart.

L’ensemble du programme est logé dans une nappe basse qui joue le rôle de socle aux logements, tout en s’ouvrant sur l’espace public par une façade très ouvragée et variée. La structure est constituée de poteaux et d’allèges qui rythment la paroi, laissant libres les variations de division et les superpositions de fonctions différentes. L’église, dont le cloché perce le ciel, est sertit d’une verrière signée par le maître verrier Max Ingrand.

Claude Gros

L’architecte marseillais Claude Gros (1925-2016) est un élève brillant au sein de l’atelier Castel-Hardy, et fait partie de la génération des architectes formés dans l’immédiateté de l’après-guerre.

 

Auteur d’importants programmes de logements le plus souvent privés, il reste fidèle à une architecture rationnelle, où les structures s’expriment par des tracés rigoureux. Sa sensibilité aux lieux de vies partagés lui permet de s’emparer des programmes d’unité d’habitation, tout en partageant la volonté de Le Corbusier à la même époque, de créer un art de vivre communautaire. Il met en avant la nécessité de la préfabrication, et marque le paysage marseillais avec de nombreux bâtiments, comme le Parc Kalliste (15ème) en 1958, La Granière (15ème) en 1961, Castel Roc (10ème) en 1973, La Benausse (14ème) où il réalise des panneaux architectoniques préfabriqués en trois dimensions, ou encore Le Marceau (3ème) en 1964 qui reçoit le label du Patrimoine du XXème siècle en 2006.

Érigées entre 1955 et 1962 et s’élevant à 59 mètres au-dessus de la Canebière et du Vieux-Port, les trois tours Labourdette, œuvres conjointes des architectes Jacques HENRI-LABOURDETTE et Robert BOILEAU, conquièrent Marseille par le ciel. Inscrites au Label Patrimoine XXème siècle, ces immeubles d’habitations sont bâtis en exo-structure. Leur design atypique et imposant s’habille d’un audacieux béton armé blanc au revêtement de pierre formant une trame lisse et régulière. A l’intérieur, les escaliers préfabriqués, les lourdes portes en métal, inox et cuivre poli, et les ascenseurs débouchent directement sur les appartements traversants à la structure innovante par l’absence de murs porteurs permettant aux occupants de modifier au fil des années le plan des logements à leur gré.

Jacques Henri-Labourdette

Né en 1915 et décédé en 2003, Jacques Henri-Labourdette est un architecte du mouvement moderne. Élève de l’École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, il fonde en 1945 avec Robert Boileau le cabinet Boileau-Labourdette, qui existe toujours sous le nom de « Synthèse Architecture ». Selon lui, la mission de l’architecte est fondamentalement liée à l’urbanisme face à l’évolution de nos sociétés. Réputé pour ses chantiers orientés autour de l’aménagement de quartiers, il bâtit principalement de grands ensembles, pour certains protégés. Toutes ses réalisations sont symboliques du modernisme et de l’innovation technique.

Parmi ses réalisations, on compte la Tour Albert, premier gratte-ciel de Paris avec ossature tubulaire en acier, les tours Labourdette à Marseille et plusieurs grands ensembles en Ile-de France.