A complete renovation carried out by ARCHIK and the architect Baptiste Legué (ABL) in a house from the beginning of the century, near Paris.

Target

To give back to this doll’s house where small volumes and numerous rooms follow one another, a more contemporary functionality by decompartmentalizing the spaces and revitalizing their layout.

Course of action

Expand the house to offer three distinct spaces: living area, master suite and children’s area, all on two levels, and focus on the outdoors with an extension of the living area facing the garden, opening onto a shaded terrace.

Achievement

Natural materials were used as the main thread of the renovation: Okoumé wood for the custom-made woodwork, natural and pink travertine in the bathroom and kitchen. The pink and beige tones of the whole project create an enveloping and soft atmosphere.

On the first floor, the staircase is moved and becomes an integrated element that creates a bench for the dining room. The open kitchen with island is the nerve center of this first level and is adorned with pink travertine. The day and night areas have been separated and Okoumé wood panels, some of which serve as doors and others as storage, mark this distinction. The master suite has a bathroom entirely made of travertine with a custom-made double sink.

Upstairs, two attic bedrooms each offer built-in storage and an office area. The relocated hopper allows the creation of a pleasant shower room with window, as well as an independent toilet. Two rooms in total look terracotta.

A family cocoon, warm and bucolic, turned towards the outside.

  • Crédits photosAgathe Tissier
  • SHARE

Before …

A blank page to write in this apartment on the rue des Martyrs, which has been asleep for years. A playground of 112 mto invest fully.

Target

Adapting an apartment to today’s uses and functions, thanks to the decompartmentalization of the kitchen and the creation of a parental bedroom with dressing room and large shower room.

Course of action

A strong intervention on the entrance space and the kitchen, completely remodeled, and the creation of a contrast of this space with the rest of the apartment. Thought as a small stage, everything in the kitchen is there to highlight materials such as pink Quartzite opus, travertine, and dark wood.

Materials of unusual use, such as the Incertum opus in Pink Quartzite in the kitchen floor and the entrance hall, create a sense of surprise and are enhanced by custom-made arrangements in blackened oak and dark paint.

Achievement

The work on the custom-made layout elements has allowed the creation of functional spaces, as well as a simple and uncluttered reading of the spaces. It also allows to highlight elements such as a central island in travertine or furniture.

The adult bathroom, with its flowing shower and transparent dressing room, reveals a warm space bathed in light from the south.

Clean lines and uncompromising style, with bold but always accurate choices.

  • SHARE

Before …

Complete renovation of an old townhouse orchestrated by JoBe Architecture and ARCHIK to create an open and friendly living space, turned towards natural light.

Target

At the bend of a steep alley in the heart of the typical Vauban district, an old townhouse evokes the Marseille of yesteryear. On this playground, the will of the renovation duo was to create an open living space, turned towards natural light and inviting to conviviality. For an art of living à la marseillaise.

Course of action

The intention was to give this townhouse, with its succession of small, narrow, dark rooms, a Mediterranean flair as well as a functionality suited to urban family life. To enlarge the house and offer an isolated and suspended parental space, an attic mezzanine was created above the living room. The new floor plan is distributed over 4 levels of living space, with an aerial staircase as a common thread.

Achievement

The interior charm of the house echoes the Mediterranean way of life, with its raw and mineral materials in warm tones and its sand-colored resin floor.

On the first floor, the objective was to create a functional and comfortable entry space for daily use. The concrete staircase, the backbone of the house, provides direct access to the living areas.

The second floor offers two bedrooms and a children’s playroom with artist’s frescoes, adorned with cream curly carpeting, as well as a pleasant bathroom in total terracotta look where a tiled niche welcomes the bathtub.

The heart of the house is discovered through a terracotta cloister. A large bay window in freijo wood opens the living room on the terrace and its pond, letting the sun fill the living room. On the other side, the open kitchen offers a terracotta tiled island and a recycled plastic worktop in beige tones.

The climb ends with the master suite. A beautiful attic room with its adjoining shower room entirely tiled with grey ceramic, including a white matte pedestal sink.

Outdoor

The outdoor space has been cleared and landscaped to bring together all the functions of an outdoor space in a small area. A pool, a dining area and masonry benches invite you to relax. In the background, planters give rhythm to the whole and break the verticality of this space located at the back of the house.

A stylish renovation with a singular character, inviting to conviviality.

  • Crédits photosFlorian Touzet
  • SHARE

Before …

A contemporary renovation that respects the special soul of this beautiful 110 m2 flat in the heart of the Old Port of Marseille.

Target

To give this typical Old Port flat a new lease of life by revitalising and brightening it up.

Course of action

The idea was to rebalance the volumes of the place and to redefine the living rooms. The idea was also to create a work space that could become a spare bedroom, while keeping the beautiful light provided by the four windows.

The renovation and decoration of the flat was designed in several stages, in order to trace the eclectic career of its occupants, mixing contemporary pieces and travel objects.

Achievement

Changing the volumes of the kitchen was the first thing to be done in order to remodel the living room, to integrate a lounge and a dining area. Unifying the ceiling by sanding the beams (former galley masts) allowed them to regain their original clarity and softness. The challenge was to maintain the feeling of space without losing the clarity, thanks to the glass roof and steel joinery, separating the office from the living room. All of this was achieved by maintaining a colour palette that harmonised with the clay tiles on the floor, by creating a dialogue between the furniture and by creating beautiful perspectives thanks to an XXL mirror with generous curves.

In the night space, a parental suite has been designed, full of softness and fantasy. The bathroom of the suite was entirely made to measure, with gold marble tiles highlighted by a delicately powdered pink that is accentuated by the copper tapware. The choice of a thick, light-coloured carpet brings to the whole the luxury touch of the grand hotels and an unparalleled voluptuousness.

A warm and delicate glow, revealed by the beautiful light of the South.

  • SHARE

Before …

À la fin des années 50, l’agence de construction de logements la Savoisienne entreprend de construire un ensemble immobilier sur un terrain en triangle. L’architecte Claude Gros dessine une construction composée de deux blocs distincts et perpendiculaires, d’une hauteur de 9 étages pour l’un, et 19 pour l’autre. Le complexe familial aux airs corbuséens verra le jour en 1962. Il compte en ses murs : une église existante avant le projet, une école, une salle de congrès, une galerie commerçante, l’hôtel le Royal Saint-Georges, un restaurant panoramique, tout en ajoutant à cela 222 logements, traversants pour la plupart.

L’ensemble du programme est logé dans une nappe basse qui joue le rôle de socle aux logements, tout en s’ouvrant sur l’espace public par une façade très ouvragée et variée. La structure est constituée de poteaux et d’allèges qui rythment la paroi, laissant libres les variations de division et les superpositions de fonctions différentes. L’église, dont le cloché perce le ciel, est sertit d’une verrière signée par le maître verrier Max Ingrand.

Claude Gros

L’architecte marseillais Claude Gros (1925-2016) est un élève brillant au sein de l’atelier Castel-Hardy, et fait partie de la génération des architectes formés dans l’immédiateté de l’après-guerre.

 

Auteur d’importants programmes de logements le plus souvent privés, il reste fidèle à une architecture rationnelle, où les structures s’expriment par des tracés rigoureux. Sa sensibilité aux lieux de vies partagés lui permet de s’emparer des programmes d’unité d’habitation, tout en partageant la volonté de Le Corbusier à la même époque, de créer un art de vivre communautaire. Il met en avant la nécessité de la préfabrication, et marque le paysage marseillais avec de nombreux bâtiments, comme le Parc Kalliste (15ème) en 1958, La Granière (15ème) en 1961, Castel Roc (10ème) en 1973, La Benausse (14ème) où il réalise des panneaux architectoniques préfabriqués en trois dimensions, ou encore Le Marceau (3ème) en 1964 qui reçoit le label du Patrimoine du XXème siècle en 2006.

In Boulogne, 125 m2 of open-plan offices have been given a new purpose: that of a tailor-made home.

Target

For this new space created from scratch, the objective was to give pride of place to perspectives and to open up. To close off rooms without appearing to do so, and to recreate each space in a flat.

Course of action

The desire to bring warmth to this industrial space dictates the use of oak as a guiding line throughout the flat. A real trompe-l’oeil that hides the classic office codes, hides the ducts, and groups the water rooms.

Achievement

The decompartmentalisation of the spaces to keep the loft spirit is underlined by the made-to-measure joinery which draws the different living spaces. Oak dresses the edges of the bay windows, creating a frame, and is found as a metaphor on the bathroom cabinet. A red staircase in folded metal created by the designer Axel Chay provides access to the terrace. The office area is delimited by the wall shelves which overflow onto the living space, like a fusion of spaces.

The only water column, a real constraint of the flat, obliged to gather each water room in the same neuralgic point. A camouflaged cube was then created behind the bookcase, opening through a back door onto a bathroom with toilet. The kitchen is juxtaposed with this on the one hand and the bathroom of the master bedroom on the other. The Leicht kitchen has a stone worktop and a grey-green waxed concrete floor that highlights the colour chosen for the cube, the centerpiece of this renovation.

The ceiling rails were retained, while the original parquet floor was sanded and glazed while retaining its natural colour. The two structural posts that weighed down the space are now adorned with striated wood, allowing them to disappear throughout the living area.

A real trompe-l'oeil that hides the classic codes of the office.

  • Crédits photosGabrielle Voinot
  • SHARE

Before…