A contemporary renovation that respects the special soul of this beautiful 110 m2 flat in the heart of the Old Port of Marseille.

Target

To give this typical Old Port flat a new lease of life by revitalising and brightening it up.

Course of action

The idea was to rebalance the volumes of the place and to redefine the living rooms. The idea was also to create a work space that could become a spare bedroom, while keeping the beautiful light provided by the four windows.

The renovation and decoration of the flat was designed in several stages, in order to trace the eclectic career of its occupants, mixing contemporary pieces and travel objects.

Achievement

Changing the volumes of the kitchen was the first thing to be done in order to remodel the living room, to integrate a lounge and a dining area. Unifying the ceiling by sanding the beams (former galley masts) allowed them to regain their original clarity and softness. The challenge was to maintain the feeling of space without losing the clarity, thanks to the glass roof and steel joinery, separating the office from the living room. All of this was achieved by maintaining a colour palette that harmonised with the clay tiles on the floor, by creating a dialogue between the furniture and by creating beautiful perspectives thanks to an XXL mirror with generous curves.

In the night space, a parental suite has been designed, full of softness and fantasy. The bathroom of the suite was entirely made to measure, with gold marble tiles highlighted by a delicately powdered pink that is accentuated by the copper tapware. The choice of a thick, light-coloured carpet brings to the whole the luxury touch of the grand hotels and an unparalleled voluptuousness.

A warm and delicate glow, revealed by the beautiful light of the South.

  • SHARE

Before …

À la fin des années 50, l’agence de construction de logements la Savoisienne entreprend de construire un ensemble immobilier sur un terrain en triangle. L’architecte Claude Gros dessine une construction composée de deux blocs distincts et perpendiculaires, d’une hauteur de 9 étages pour l’un, et 19 pour l’autre. Le complexe familial aux airs corbuséens verra le jour en 1962. Il compte en ses murs : une église existante avant le projet, une école, une salle de congrès, une galerie commerçante, l’hôtel le Royal Saint-Georges, un restaurant panoramique, tout en ajoutant à cela 222 logements, traversants pour la plupart.

L’ensemble du programme est logé dans une nappe basse qui joue le rôle de socle aux logements, tout en s’ouvrant sur l’espace public par une façade très ouvragée et variée. La structure est constituée de poteaux et d’allèges qui rythment la paroi, laissant libres les variations de division et les superpositions de fonctions différentes. L’église, dont le cloché perce le ciel, est sertit d’une verrière signée par le maître verrier Max Ingrand.

Claude Gros

L’architecte marseillais Claude Gros (1925-2016) est un élève brillant au sein de l’atelier Castel-Hardy, et fait partie de la génération des architectes formés dans l’immédiateté de l’après-guerre.

 

Auteur d’importants programmes de logements le plus souvent privés, il reste fidèle à une architecture rationnelle, où les structures s’expriment par des tracés rigoureux. Sa sensibilité aux lieux de vies partagés lui permet de s’emparer des programmes d’unité d’habitation, tout en partageant la volonté de Le Corbusier à la même époque, de créer un art de vivre communautaire. Il met en avant la nécessité de la préfabrication, et marque le paysage marseillais avec de nombreux bâtiments, comme le Parc Kalliste (15ème) en 1958, La Granière (15ème) en 1961, Castel Roc (10ème) en 1973, La Benausse (14ème) où il réalise des panneaux architectoniques préfabriqués en trois dimensions, ou encore Le Marceau (3ème) en 1964 qui reçoit le label du Patrimoine du XXème siècle en 2006.

Érigées entre 1955 et 1962 et s’élevant à 59 mètres au-dessus de la Canebière et du Vieux-Port, les trois tours Labourdette, œuvres conjointes des architectes Jacques HENRI-LABOURDETTE et Robert BOILEAU, conquièrent Marseille par le ciel. Inscrites au Label Patrimoine XXème siècle, ces immeubles d’habitations sont bâtis en exo-structure. Leur design atypique et imposant s’habille d’un audacieux béton armé blanc au revêtement de pierre formant une trame lisse et régulière. A l’intérieur, les escaliers préfabriqués, les lourdes portes en métal, inox et cuivre poli, et les ascenseurs débouchent directement sur les appartements traversants à la structure innovante par l’absence de murs porteurs permettant aux occupants de modifier au fil des années le plan des logements à leur gré.

Jacques Henri-Labourdette

Né en 1915 et décédé en 2003, Jacques Henri-Labourdette est un architecte du mouvement moderne. Élève de l’École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, il fonde en 1945 avec Robert Boileau le cabinet Boileau-Labourdette, qui existe toujours sous le nom de « Synthèse Architecture ». Selon lui, la mission de l’architecte est fondamentalement liée à l’urbanisme face à l’évolution de nos sociétés. Réputé pour ses chantiers orientés autour de l’aménagement de quartiers, il bâtit principalement de grands ensembles, pour certains protégés. Toutes ses réalisations sont symboliques du modernisme et de l’innovation technique.

Parmi ses réalisations, on compte la Tour Albert, premier gratte-ciel de Paris avec ossature tubulaire en acier, les tours Labourdette à Marseille et plusieurs grands ensembles en Ile-de France.

Renovation of a typical apartment of the 60s. Bright, located on a whole floor at the corner of 2 streets, it originally had 3 bedrooms, a shower room, a bathroom and a kitchen. Bought by a couple, one bedroom was removed to create instead a beautiful living space.

Target

To give character to an apartment that didn’t have much. Favouring a large living space, very luminous, where the various pieces of furniture of the owners, keen on design of the 50s and 60s, will be highlighted. Renovate the whole, in its juice, with short perspectives, and with dark and not very functional rooms of water.

Course of action

Destructure to restructure. Open up the spaces as much as possible, but restructure them by using cross-cutting woodwork, giving onto both the hallway and the living room for example, or onto the hallway and the kitchen. Re-open and lengthen the perspectives, bet on white (the majority of the woodwork) and on pretty materials with soft, subtle tones: light terrazzo for the kitchen, slightly marbled tiles for the shower room, matt white tiles, almost chalky for the large bathroom…

Achievement

Except for the 2 bedrooms and bathrooms, all the partitions have been removed. For the most part, they were replaced by custom-made woodwork. For example, the wall of the corridor was replaced by a large bookcase, located in exactly the same place, but which lets the light pass. A lot of work was done on the parquet floor, which was entirely renovated and completely redone in some rooms where there was none left. The kitchen was enlarged to the maximum, with the same principle of “crossing” furniture giving on the corridor. The two bedrooms were optimized by creating custom dressings at the head of the bed. A very graphic joinery work marks the entrance, and gives a strong personality, in contrast to the rest of the essentially white joinery.

A renovation that gives pride of place to materials and light.

LE QUARTIER

Périer | Delibes

An extension of the very chic Carré d'Or, Périer is one of the most sought-after neighborhoods...
  • SHARE

Before …

Without fundamentally modifying the volumes of the apartment, the work consisted above all in a refreshment in all points of view (kitchen, painting, parquet floor, joineries), in order to offer to the purchasers an apartment which resembles them: an apartment with character, at the same time eclectic and audacious.

Target

To modernize an apartment in the Cité Radieuse while preserving its soul, drawing on the work of Le Corbusier.

Course of action

To provide a setting for the numerous works of art and designer furniture of the owners, great art lovers.

Achievement

The layout has been completely redesigned to highlight and stage the couple’s works. The kitchen has been completely redesigned to be more suitable in terms of functionality, while at the same time redoing some of Le Corbusier’s and Charlotte Perriand’s characteristic kitchen elements (high cupboards, reminder of the wooden handles on the kitchen fronts, etc.).
The range of colors used in the apartment is also directly inspired by the range of paint that Le Corbusier used in Bordeaux for the Cité Frugès, whether for the kitchen, or for certain volumes that have been repainted in pink, ivory white, almond green and red.

A precise renovation offering the best possible showcase for pieces and works of art!

LE QUARTIER

Sainte-Anne

Sainte-Anne is a typical residential area of the "city of 111 villages".
  • Crédits photosOlivier Amsellem
  • SHARE

L’ avant …

More than a renovation, this project is a revelation of a rare Type G duplex on the south façade of the Cité Radieuse. The flat was acquired by Cité Radieuse enthusiasts, so the idea was to restore it to its original appearance with the greatest respect for Le Corbusier.

Target

To adapt this flat to a modern family life, by imagining new spaces, while respecting the place’s original design.

Course of action

To create a bright and peaceful family flat. Customize the spaces so that every member of the family makes it its own.

Achievement

On the ground floor, the kitchen was completely refurbished, the niches were revealed, and the entrance furniture was tailor-made. The window frames were given a new lease of life after thorough sanding. On the first floor, the two children’s bedrooms were recreated in length, and the original sliding door was restored to its original state. Charlotte Perriand’s wardrobes were heightened to create a different space for each girl. In the large master bedroom, a desk/bookcase runs along the wall and adds a graphic element. Finally, an incredible cellar on the first floor has been integrated into the flat, creating a vast dressing room on one side and a laundry room on the other.

A delicate renovation, enhancing the work of Le Corbusier while adapting it to our times.

LE QUARTIER

Sainte-Anne

Sainte-Anne is a typical residential area of the "city of 111 villages".
  • SHARE

Before…